loader image

Proč kupovat brýle v oční optice

8. ledna 2020

Domů / Blog / Proč kupovat brýle v oční optice

V dnešní době mají lidé různé možnosti, kde si mohou pořídit dioptrické brýle. Mimo kamenné optiky jsou zde možnosti internetového prodeje, kiosků u očních lékařů, prodeje přímo do bytu, hotovky. Všechny tyto varianty se prezentují mnohem nižší cenou než v kamenné optice, což ale nemusí být vždy pravda.

Chtěla bych upozornit i na velké slevy v optikách typu – sleva podle věku. Každý ekonom Vám řekne, že neustálé slevy vedou firmu do krachu. Všichni musí platit ne nízké pronájmy, mzdy a odvody. Je to jen marketingový tah, na který stále plno lidí skočí. Když potom slyším, kolik korun nechali lidé v optických řetězcích po x % slevě a jak jsou pyšní, kroutím hlavou. Proto bych jim doporučila, ať si takovou zakázku nechají ještě spočítat v jiné optice a mnohdy zjistí, že se dostanou na stejnou, nebo nižší cenu v „malé“ optice. A zakázka jim bude „šitá na míru“ a nebudou hnáni do produktů, který nařizuje nějaký manažer.

Na druhou stranu, jsou-li brýle velmi levné, je jejich cena obvykle rovna jejich mechanické odolnosti, tedy životnosti.

Uvědomme si, že zrakem vnímáme 80-90 % světa a pomůcka, která má zrak korigovat by měla mít patřičné kvality. Ať už v materiálu, tak hlavně ve zpracování.

Podle současné legislativy jsou dioptrické brýle individuální zdravotnický prostředek, tedy prostředek dělaný každému na míru. S tím jsou spojena pevně daná pravidla, jak mají být brýle zhotoveny i určitá administrativa.

Zubní protézu si asi také nebudete kupovat na internetu, nebo dělat u někoho, kdo k tomu nemá patřičné vzdělání.

 

Co vše obnáší proces k zhotovení kvalitních korekčních brýlí.

Měření zraku

Dle legislativy korekci zraku může provádět oční lékař nebo optometrista. Optometrista je nelékařský zdravotnický pracovník, specialista na měření zraku (refrakci) a kontaktní čočky, který má zároveň vzdělání očního optika. Bohužel se stává, že se do měření zraku pouští lidé, kteří k tomu nemají oprávnění, ale hlavně vzdělání.

Výběr obruby

Pokud navštívíte optika odborníka, měl by Vám správně poradit a pomoci s výběrem vhodného typu obruby. Nejen vzhledově, co se hodí k Vašemu tvaru obličeje, velikostně, ale i vhodný typ k Vašim dioptriím a typu brýlových čoček. Obruba musí dobře sedět na kořeni nosu, především u plastového rámečku. U kovů se to dá částečně upravit. Nesmí tlačit ve spánkové oblasti, kolem ušního boltce, kde jsou různé cévy a nervy, hlavně trojklaný nerv, který je velmi citlivý. Slouží k inervaci obličejové části hlavy. Dráždí-li stranice nebo její koncovka v těchto místech, přináší to nepohodu při používání brýlí, což může vést až k následným bolestem hlavy. Nikdo nemá symetrický obličej. Vyskytují se asymetrie ve výškovém postavení uší, očí, tvaru nosu. Je velmi důležité upravit (zkřivit ji) obrubu na obličeji tak, aby seděla na obličeji rovně. Když se bude někdo dlouhodobě dívat přes křivě nasazené brýle, opět mu to vyvolá nepříjemné pocity, bolesti hlavy atd. Obruba, která je úzká na šíři hlavy, velmi brzy začne sjíždět z nosu a opět to přináší diskomfort při používání.

Brýlové čočky

V dnešní době je obrovský výběr a možnosti v brýlových čočkách. Ideální je zákazníka vyzpovídat kde a na co bude brýle nosit. Řeší se výhody a nevýhody materiálů, povrchových úprav, designy skel. Např. základní rozdíl ve vlastnostech skleněné a plastové brýlové čočky, čiré x samozabarvovací, vlastnosti povrchů – tvrzení x anireflex, sluneční na stálo zabarvené x polarizační. Designy jednoohniskové (na jednu vzdálenost), bifokální (na 2 vzdálenosti), multifokální (na všechny vzdálenosti). Poradenství v designu čoček je nejdůležitější pro lidi po 40., kdy začínají problémy s viděním na blízko. Bez důkladné analýzy jejich potřeb na práci, volné aktivity, není možné vyrobit brýle „šité na míru“.

 Proces výroby

Když máme vybranou obrubu a typ skel, následuje krok vyměření – centrace. Ovšem před tímto krokem je důležité brýle upravit. Centrace se skládá z měření pupilární distance PD (vzdálenost zornic) a označení výšky na brýlových fóliích kde se bude nacházet optický střed skel.

PD se dá změřit speciálním milimetrovým měřítkem nebo přístrojem zvaným pupilometr. Měří se každé oko zvlášť od středu kořene nosu. Při měření PD do dálky musí být zajištěno, aby se zákazník díval do dálky, tedy aby oči byly v rovnoběžném postavení. Zde je asymetrie obličeje nejčastější. Výšková centrace záleží na designu skel. Čím větší dioptrie, tím důslednější musí být všechna tato měření. Např, odchylka 2 mm PD u dpt +6,0 může zapříčinit velký diskomfort. (bolesti hlavy, únavu, astenické potíže, potíže s krční páteří). Někteří zákazníci mají dokonce rozdíl v dioptriích mezi OP a OL větší jak 2,5 dpt. U nich se pak speciálně centruje výškově, a hlavně u brýlí na čtení. Další důležité parametry, které se musejí při výrobě zohlednit je prohnutí a sklon obruby.

Vše potřebné máme a může se začít brousit. Po zábrusu by měla proběhnout výstupní kontrola, zda sedí dpt podle předpisu, centrační údaje.

Následuje výdej. U některých speciálních skel, ale i dioptrií je zapotřebí adaptační doba. Zákazníkovi se vysvětlí, co může očekávat, za jak dlouho by si měl zvyknout a jak se má o pomůcku starat, aby si ji nepoškodil.  Např. u plastů s antireflexem (povrch, který odstraňuje odlesky) by se měl vyhnout horku kolem 60 st. °C., protože při této teplotě se plast rozpíná a AR popraská a pak se špatně přes skla dívá. To znamená: nenechávat brýle v horku v autě, nechodit s brýlemi do sauny, pozor při vyndavání jídla z horké trouby …

Pokud nastane nějaký problém, který přináší nepohodlí v nošení brýlí, stačí obvykle zajít do optiky, která brýle zhotovila a kde zkušený optik najde a také odstraní příčinu problému.

Jsem přesvědčená, že kvalita skutečně individuální a správně zhotovené optické pomůcky, nemůže být srovnatelná s „instantními“ a na dálku řešenými brýlemi, které jsem zmiňovala na začátku.

Internetový prodej

Obrubu si zákazník vybírá podle obrázku, sám si vybírá typ skel, sám si měří PD, výšková centrace? Jak tomu je, když přes brýle nevidí díky špatně změřenému PD, může si za to sám?

Jsou prostě úkony, které má dělat odborník. Nelze posoudit barvu, lesk barvy na obrubě, jak sedí na spáncích, na kořenu nosu. Špatně vybrané brýle tlačí, padají, nebo jsou posazené moc vysoko na nose. Zejména u vyšších dioptrických hodnot (už nad 2 dpt) se jedná o značnou „sázku do loterie“. 

Brýlové kiosky u očních lékařů

V nějaké místnosti u očního lékaře je panel s brýlemi, které si zákazník může zkusit, pak si sám nebo s pomocí zdravotní sestry (která nemá optické vzdělání), na počítačovém panelu navolí číslo vybrané obruby, typ skel, zadá dioptrie podle předpisu od lékaře. Možná, že mu sestra změří PD, ale určitě neřeší výškovou centraci. Hotové brýle se pak zákazníkovi posílají domů. Úpravu brýlí si zákazník musí vyřešit sám. V mnoha očních optikách neradi upravují brýle zakoupené jinde, z důvodu neznalosti kvality materiálu. Protože kdyby jim obruba praskla, jde to na jejich vrub. Každá brýle potřebuje časem vyčistit, upravit. Je běžné, že kamenné optiky pro své klienty tento servis poskytují rádi a zdarma.

Prodejci brýlí přímo k Vám domů

Zde je výhoda, že si můžete obruby vyzkoušet, nejspíš dostanete i poradenství, ale jeho kvalita může být sporná. Tito obchodníci jsou z velké většiny lidé „z ulice“, kteří jen prošli nějakým rychlokurzem pro oční optiku. Ten, kdo je vystudovaný oční optik, pracuje v oční optice.

Hotovky

Jsou to brýle, které se vyrábějí sériově. Ne dle individuálních požadavků. Jen velmi malé procento lidí má stejné dpt na obou očích. Hotovky vůbec neřeší další, velmi častou oční vadu, astigmatismus. Jestli-že má někdo rozdílné dpt na pravém a levém oku, není zraková ostrost vyvážená. Jedno oko musí buď doostřovat nebo přeostřovat, kvalita obrazu není z obou očí stejná, což je zátěž pro mozek. Centrace PD neodpovídá našim požadavkům, oči se pak musí stáčet do různých úhlů, aby nedošlo k rozdvojení obrazu. V takovém případě musí zvýšeně pracovat okohybné svaly, což opět vede k únavě, diskomfortu, vidění může být zkreslené. Už vůbec nechci hodnotit kvalitu brýlových čoček.  Hotovky rozhodně nejsou brýle na používání při práci do blízka, na delší používání. Ale mohou pomoci např. při nakupování, když chceme vidět na cenovky, nebo se rychle v autě podívat do mapy. Výhodu mají v tom, že díky své nízké ceně se nemusíme bát, že se nám nějak poničí. 

Závěrem

Možná teď někdo opáčí, že ani v kamenné optice se vždy nesetkal se všemi výše popsanými úkony, měřením PD či dokonce výškové centrace. Že i tam se mu stalo, že dostal nevyhovující brýle, které neseděly, tlačily, nebo na ně prostě špatně viděl. Ano, ani kamenná optika nemusí být v době boomu různých řetězců, které otvírají velké množství poboček a v nich zaměstnávají lidi, kteří o optice skoro nic nevědí, nebo v lepším případě projdou nějakým rychlokurzem, zárukou kvalitně zhotovených brýlí. Ovšem zato nabízejí vskutku „výhodné“ slevy.

Zvažte kolik péče věnujete výběru dentisty, který se stará o Vaše zuby. Také nejdete tam, kde mají zrovna slevu na plomby, nebo ano? S očima a odborníkem, který Vám o ně bude pečovat je to podobné. Ptejte se svých známý na zkušenosti, hledejte dobrá doporučení a najděte si toho Vašeho optika, kterému nejde jen o to, aby Vám prodal brýle. Dobrý optik se zajímá o Vaše zrakové potíže, potřeby, zvyky, stará se abyste v brýlích nejen dobře viděli, ale také se dobře cítili, je schopen Vám fundovaně vysvětlit Vaši zrakovou vadu a všechny možnosti její korekce, zajistí Vám kompletní servis a zkrátka mu budete důvěřovat. Brýle jsou součást Vašeho vnímání světa i toho, jak druzí vnímají Vás. Není pak „sleva“ trochu slabý argument k výběru brýlí?

Domů / Blog / Proč kupovat brýle v oční optice