loader image

Kontaktní čočky

31. prosince 2019

Domů / Blog / Kontaktní čočky

Historie: Kontaktní čočky jsou českým vynálezem profesora Otty Wichterleho. Ze stavebnice Merkur a dynama z bicyklu sestavil na Štědrý den 1961 první výrobní „čočkostroj“. Ještě 27.prosince podal profesor Wichterle přihlášku vynálezu, který se stal jedním z jeho nejdůležitějších patentů. Odměnou mu za to bylo celých 330 dolarů – zákonné jedno promile ze zisku prodeje patentu americké firmě, který zrealizoval Československý stát. Dodnes tato americká firma vydělává miliony dolarů.

Rozdělení čoček podle materiálů: MĚKKÉ vs TVRDÉ 

Tvrdým kontaktním čočkám se věnuje jen pár pracovišť v naší republice. Používají se hlavně u lidí, kteří mají vysoce nepravidelné zakřivení rohovky, onemocnění rohovky – keratokonus, poúrazové stavy rohovky, kde by měkké kontaktní čočky nesplnily svůj účel.

Měkké kontaktní čočky se rozdělují podle materiálů – na hydrogelové a novější silikonhydrogelové.

Silikonhydrogelové jsou pro oči více zdravější, kvůli větší propustnosti materiálu pro kyslík, ovšem někdo na tento materiál může být alergický a je pro něj vhodnější klasický hydrogelový materiál.

Vzhledem k tomu, že se často pohybujeme v prostředí, kde dochází k osychání očí (u počítače snížená frekvence mrkání, klimatizované místnosti, přetopené místnosti), snaží se výrobci materiály vylepšit povrchy, které udržují vlhkost – vážou na sebe vodu a různé lubrikační složky z roztoků na kont. čočky.

Dělení podle doby nošení:

jednodenní, čtrnáctidenní, měsíční, čtvrtletní, roční.

Dělení podle očních vad:

sférické, torické, multifokální, okluzory (pro děti, místo oční klapky), barevné kosmetické, barevné kosmetické po úrazech oka.

Kdo aplikuje kontaktní čočky:

kontaktolog – to je oční lékař (ne všichni se jim věnují) a optometrista.

Klient, který má rozdíl 3 a více dioptrií mezi pravým a levým okem, nebo víc jak 10 dioptrií má nárok jednou ročně na poukaz na kontaktní čočky na pojišťovnu.

Co je potřeba, když chcete začít nosit kontaktní čočky:

Musíte se nechat vyšetřit kontaktologem, který zjistí dioptrie, zakřivení rohovky a stav předního segmentu Vašeho oka.

Kontaktolog se dál bude zajímat, zda se léčíte s něčím, co by mělo vliv na Vaše oči (alergie, poruchy slzného filmu, glaukom). Zjistí si na jaké příležitosti chcete kont. čočky nosit, v jakém prostředí se pohybujete a podle všech těchto informací Vám vybere vhodný typ kontaktních čoček. U většiny případů dostává klient nejprve zkušební pár kont. čoček, s kterým se v aplikačním středisku naučí manipulovat a dostane informace o péči a jejich údržbě (povím ústně). Minimálně po týdnu nošení zkušebního páru musí klient přijít na kontrolu s čočkami, kde se zjišťuje, jak čočky sedí na oku, zda je nějaký diskomfort v nošení, dolaďují se dioptrie. Pokud je někde problém, vybírá se jiný typ, pokud není problém, může se objednat originální balení určitého typu kontaktních čoček. Většinou se balení kupují na půl nebo čtvrt roku.

Minimálně jednou za půl roku by měla proběhnout kontrola klienta s kontaktními čočkami, samozřejmě pokud má někdo kdykoliv, jakýkoliv problém, tak by se měl na svého kontaktologa obrátit okamžitě. Kontroly jsou velmi důležité, protože kont. čočky jsou cizí těleso v oku. Nekontrolují se jen dioptrie, ale hlavně přední části oka – rohovka, víčka, povrch kontaktní čočky. (více ústně). Každý má oči jinak citlivé. Někdo pozná, že jsou už kontaktní čočky zanešené a je mu to nepříjemné. To je určitě podnět k jejich vyhození, i když je to třeba dřív něž předepsaná doba nošení. Naopak lidé, kteří mají nižší citlivost kolikrát kontaktní čočky přenáší a tím se vystavují riziku komplikací v dalším používání čoček. (záněty spojivek, alergické reakce víček, vaskularizace)

Důležité je i poradenství v péči o kontaktní čočky, používání vhodných typů roztoků, zvlhčujících kapek do očí….

V dnešní době si hodně lidí kupuje kontaktní čočky na internetu a tím zanedbávají kontroly u kontaktologa. A jak jsem se již zmínila, vystavují se riziku komplikací v dalším používání čoček.

Výhody kontaktních čoček oproti brýlím:

Větší zorné pole, nezamlžování při změně teplot, pohodlnější na sportování a různé jiné aktivity, činnosti. Bezproblémové řešení k výběru slunečních brýlí, které nejsou dioptrické.

Poslední novinka na trhu kontaktních čoček:

Kontaktní čočka Biofinity Energys – má novou technologii designu, která pomáhá při únavě očí způsobené zaostřováním na detaily na obrazovce digitálních přístrojích. Máme nový pojem – digitální únava – ta vzniká u člověka, pokud se dívá na digitální přístroje 4 a více hodin, což je u dnešní mladé populace většina. Tento nový design umožňuje snadnější přeostřování z blízka do dálky. Není to multifokální kontaktní čočka, je vyvinuta pro lidi, kteří ještě nemají vetchozrakost.

V materiálu je použitá technologie na povrchu čočky, která přitahuje a váže vodu celým povrchem a udržuje vlhkost, tím zabraňuje pocitu sucha při nízké frekvenci mrkání, které je spojené s díváním se na digitální obrazovky.

Domů / Blog / Kontaktní čočky