loader image

Jak a proč si chránit své oči před sluncem.

31. prosince 2019

Domů / Blog / Jak a proč si chránit své oči před sluncem.

To, že sluneční záření má nežádoucí účinky na kůži ví asi každý, ale je důležité vědět, že mnohem horší dopady má na zdraví očí. Jedná se o elektromagnetické záření – UV záření, jež má kratší vlnovou délku než viditelné světlo. Dělí se na UV A záření (315–400 nm), UV B záření (280–315 nm), UV C záření (190–280 nm). Viditelné světlo má vlnovou délku 400-780 nm a infračervené záření 780-1100 nm. Čím kratší je vlnová délka záření, tím je vyšší úroveň světelné energie a tím je větší potenciál k poškození očí. UV A paprsky (nejdelší vlnová délka) opalují pokožku a jejich následkem dochází k předčasnému stárnutí kůže, jsou nejméně škodlivé ve své intenzitě, ale velmi škodlivé ve svém dlouhodobém působení. Tvoří 99 % veškerého UV záření. UV B paprsky zapříčiňují spálení a jsou častou příčinou rakoviny kůže a očních problémů, jako je např. šedý zákal. UV C paprsky mají nejkratší vlnovou délku a jsou nejnebezpečnější. Naštěstí jsou blokované ozónovou vrstvou ve stratosféře a na zemský povrch se dostanou minimálně. Dopady tenčení ozónové vrstvy pocítíme cca v roce 2050. Velký význam má míra expozice UV záření, ve velké míře je ovlivněna místem, kde se právě nacházíme. Při lehké oblačnosti dopadá přes mraky více jak 90 % UV záření. S každými 1000 metry nadmořské výšky se intenzita zvyšuje o 10 % až 12 %. Okolní prostředí UV záření odráží a podílí se celými 50 % na celkovém ozáření člověka. U moře samotný suchý písek odrazí 15 % až 20 % UV záření, mořská vlna odrazí 10 % až 30 % a do hloubky půl metru pod vodou se dostává až 40 % UV záření. Vůbec největší expozice je v zimě, kdy čistý sníh odrazí až 80 % dopadajícího UV. Proto je tak důležité dbát na ochranu proti UV i v zimě, zvlášť na lyžích na horách. UV záření může v podstatě poškodit celé oko, od očních víček (nádory), rohovky a spojivky (záněty, degenerativní změny), přes oční čočku (šedý zákal), zkapalnění sklivce až na sítnici (VPMD). Jak si tedy chránit oči?

  1. Klobouk, slunečník: poskytnou dostatečnou ochranu před přímým zářením, je-li slunce nad hlavou a pomohou tak snížit celkové oslnění. Není to však dostatečná ochrana proti rozptýlenému UV záření (např. od vodní hladiny, písku, betonu).
  1. Sluneční brýle: při výběru slunečních brýlí byste opravdu neměli myslet jenom na to, jak v kterém modelu budete vypadat. Nezapomínejte, že jejich hlavním úkolem je ochránit vaše oči před škodlivým UV záření

Jaká jsou tedy kritéria: Studie prokázaly, že 20 % rozptýleného světla dopadá do oka i při nasazených slunečních brýlí klasického designu, které nemají periferní ochranu. Pro periferní ochranu jsou nejlepší brýle se širokými stranicemi a aby přiléhaly k hlavě, obličeji. Např. sportovní brýle pro alpinisty používají z boku kožené krytky. Dokonalý UV filtr. Tmavá skla sníží intenzitu jasu světla, čímž se rozšíří zornice a zabrání mhouření očí. V podstatě se odstaví dva základní ochranné mechanismy, které má oko proti nadměrnému slunečnímu záření. To je velké riziko – nekvalitní tmavá skla a rozšířené zornice = průchod UV záření do oka. Většina slunečních brýlí chrání před UVB paprsky, avšak některé levnější modely mohou propouštět UVA paprsky. V některých očních optikách mají přístroj na změření propustnosti UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou slunečního filtru, dá se zjistit. Brýle, které chrání proti celému spektru UVA i UVB paprsků, mají označení CE UV 400. Zabarvení skel – tmavost čoček nevypovídá nic o tom, jak dokonale chrání před UV zářením. Existují čtyři normalizované kategorie filtrů:

  1. světlý filtr, propouští 43–80% světla
  2. středně tmavý filtr, propouští 18-43% světla
  3. tmavý filtr, propouští 8-18% světla
  4. velmi tmavý filtr, propouští 3-8% svě Tato kategorie 4. není vhodná pro řízení motorových vozidel, a to kvůli průjezdu tunely.

Vyberte si takový odstín, ve kterém se Vám bude dívat pohodlně. Asi nejvhodnější je šedá barva, která nemění barevný vjem, ale ani nezlepšuje kontrast vjemu. Naopak hnědá barva kontrast zlepšuje, ale nemusí být vhodná pro někoho, kdo je přecitlivělý na světlo. Výborná je i zelená barva, zlepšuje kontrast, je dobře snášena i pro nositele přecitlivělé na světlo. Barvy, které nejsou vhodné do slunečních brýlí jsou modrá a růžová, protože propouští modrou složku světla a část UV záření. Žlutá barva je vhodná na řízení v noci a do mlhy.

  1. Kontaktní čočky: pokud dopadají UV paprsky z boku do oka (přes rohovku, napříč celou přední komorou oka) na protější stranu oka u nosu, kde se kumulují, má tento optický PLF efekt za následek vznik šedého zákalu, pterygia (prorůstání oční spojivky přes rohovku) a Pingueculy (ztluštění spojivky – komplikace v nošení kontaktních čoček).

Jako vhodnou ochranu lze považovat kontaktní čočky s UV filtrem (pouze firma Johnson & Johnson), která brání potencionální místa vzniku očních komplikací. Shrnutí: nejlepší ochrana očí proti UV záření je kombinace klobouku, slunečních brýlí a kontaktních čoček s UV filtrem. Stejnou péči, jakou věnujete sami sobě, při výběru slunečních brýlí, věnujte i dětem. Dětské oko je zvlášť citlivé. Mnoho odborníků se přiklání k názoru, že až 80 % z celkového celoživotního vystavení UV záření absorbujeme do svých 18 let. U dětí do 3 let se nedoporučuje nosit sluneční brýle, kvůli možnému vzniku světloplachosti. Lepší je použít klobouk, kšilt. Výjimku bych udělala na dovolené u moře, na horách.

  1. Barevná brýlová skla mají funkci filtrů. Můžeme je rozdělit na UV filtry, hranové filtry, Blue blockery a terapeutické filtry. Vlastností filtrů je, že z celého barevného spektra propouští jen část vlnových délek a ostatní pohlcují. Husté filtry propouští paprsky své vlastní barvy, zatímco paprsky ostatních barev pohlcují, světlé a střední filtry propouští i jistý podíl bílého svě

Účinky filtrů (hranových a Blue blockerů) jsou takové, že vylučují oslnění z rozptýleného světla, zlepšují kontrast, adaptaci a chrání sítnici před modrým světlem. Pro koho jsou vhodné? Pro ty, kteří potřebují maximálně ochránit zrak, a přitom požadují co nejostřejší vidění bez ztráty kontrastu (VPMD, pro albinismus, afakie, katarakta). Aplikace je individuální – metoda pokus omyl. Sadu filtrů si klient zkouší, který a za jakých světelných podmínek mu vyhovuje. Terapeutické filtry se používají pro lidi, kteří mají degenerace sítnice, zrakového nervu, glaukom, šedý zákal – jsou žluté, oranžové barvy. CHROMAGENOVÉ FILTRY Jsou to speciální barevné filtry, které se používají při poruše barvocitu, u dyslexie a pro zmírnění příznaků migrén. Chromagenová metoda je symptomatická korekce a základní neurologická podmínky zůstává nezměněna – stav se nevyléčí. Osobně s těmito filtry pracuji a mám zkorigováno 20 osob na barvocit. Korekce je možná kontaktními čočkami, brýlovými čočkami. Asi jako jediná v naší republice zkouším použití filtrů na pomoc při dyslexii. Mám vyšetřeno 17 lidí různé věkové kategorie. Všichni si vybrali nějaký barevný filtr. Dva klienti si brýle nedělali, ale 15 zbylých ano. Výsledky jsou takové, že u někoho se zrychlilo čtení, u někoho ne, ale rozhodně se zlepšilo díky stabilitě slov a zvýšení kontrastu písmen. V zahraničí se této chromogenové metody využívá více, hlavně v anglicky mluvících zemích, protože anglický jazyk je víc náchylný k dyslexii. (text se jinak čte a jinak píše). Do budoucna se chci zaměřit na tuto specializaci, otestovat alespoň 100 klientů a zjištěné výsledky dále prezentovat. Pokud je někdo z posluchačů dyslektik a měl by zájem zpříjemnit si čtení tištěného textu, budu ráda, když se ozve a objedná na vyšetření, které je zatím ZDARMA.

Domů / Blog / Jak a proč si chránit své oči před sluncem.